Respekt

Jag håller på att läsa ”svensk maffia”.

Jag tänker och känner efter. Vilken drift dessa grabbar har efter makt , vilken genuin längtan. Är de alla så kränkta att de behöver ta tillbaka sitt värde till varje pris? Det är i och för sig inte så många procentuellt sett men ändå,   en längtan som verkar punktera möjligheter till ett jysst liv, även om deras val förefaller bra  i deras ögon. Just då.

Så hierarkiskt och disciplinerat och såna enorma konsekvenser om de inte håller måttet, det verkar ju värre än de flesta ”vanliga” jobb jag känner till i alla fall.

Å så drabbar denna längtan oss vanliga ”svennar” och de får ännu fler huvudskakningar och blir stolta över det och grabbarna under dem i hierarkin ser upp till dem än mer.

Vad ska man göra då? Hur ska man kunna ge dem ett alternativ? Eller hur ska man som vanlig stå emot och inte bli rädd för denna aggressivitet och ge dem den avsky de strävar efter att få?

Jag menar, det kunde vart vem som helst av oss eller våra barn. Att bara döma och sen gå håller inte…även om det är enkelt. Och visst håller det säkert ett tag å så, tills man kommer någon nära som är inne i det. Och det händer väl få antar jag.

Åklagaren Barbro J var en av dem som vågade. Det blev dyrt men heder åt henne som vågade stå stadigt fast det gungade. Jag tror ingen kan låta bli att respektera den typen av integritet. Det är väl precis den respekten dessa män (och kanske kvinnor också) söker och går på.

Respekt, som borde vara självklar. Som många av oss i västvärlden har som självklar. Utom de som från början bli kränkta. Och kränkta kan nog vara oerhört mycket olika för olika personer. Och jag undrar igen, vad ska man göra?

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s